BIM og nye teknologier er fremtiden for Aarsleff

I dag er BIM-modeller standard i branchen

For år tilbage var BIM ikke et ord, mange kendte til i byggebranchen. Ville man være på forkant og arbejde med BIM-modeller, skulle man selv bede om det. I dag er BIM modeller nærmere blevet standard i branchen. Denne udvikling gjorde, at man i Aarsleff i starten af 2016 besluttede sig for at arbejde mere struktureret med BIM og VDC, end man tidligere havde gjort. Det er fremtiden, og det vil kun fortsætte med at vokse og blive mere udbredt.

Aarsleff har oprettet en specialistgruppe i virksomheden bestående af ca. 23 personer, hvor man udelukkende arbejder med BIM og VDC. Dermed beholder og udvikler man kompetencer in-house, men man får også rådgivning af eksterne BIM specialister såsom Exigo A/S. Aarsleff ønsker at innovere, og fremadrettet er visionen, at teknologien skal udbredes til resten af virksomheden, så alle kender og kan bruge BIM til de aspekter af deres projekter, hvor det er relevant.

Spørger man VDC Development Manager i Aarsleff, Hjörtur Sigurdsson, hvorfor BIM er fremtiden, er svaret ganske klart:

 • Firma: Per Aarsleff A/S
 • Web: www.aarsleff.dk
 • Branche: Entreprenørkoncern
 • Størrelse: 6.200 medarbejdere
 • Hvorfor Vico Office?
  • Samler det hele i en pakke
  • Integrerer både tid, økonomi og mængder
  • Giver grafisk overblik

BIM giver et overblik over, og en indsigt i, projekterne, vi ikke tidligere har haft. Med BIM kan vi forbedre kvaliteten af det færdige produkt markant, fordi vi kender grundlaget bedre og kan finde fejlene på forhånd, inden byggeprocessen starter. Der er færre ukendte størrelser i projektet

– Hjörtur Sigurdsson, VDC Development Manager, Aarsleff A/S

BIM skal være en del af de flestes hverdag

En medarbejder i Aarsleff, som allerede bruger BIM i sin hverdag, er byggeleder Thomas Haraldsen. Thomas anvender Vico Office i sit daglige arbejde. Han havde ventet på et program som Vico, der samler det hele i en pakke og integrerer alle værktøjer, herunder tid, økonomi og mængder. Indenfor Vico teknologien er Thomas specielt begejstret for lokationsplanlægningsværktøjet Vico Schedule Planner, og det er dét, han bruger mest. Aarsleff brugte i første omgang Vico Schedule Planner til et projekt, hvor de skulle kunne forudse, hvad specifikke projektændringer ville have af effekter på økonomien. Thomas fortæller:

Vico Schedule Planner er ikke kun en fordeling af arbejdsplaner over tid ligesom i Gantt tidsplaner, men programmet kan også holde styr på økonomien. Via tidsplanen kan man holde styr på mængde, kontobegæring, kontrol, produktion m.m. Det er smart og overskueligt

– Thomas Haraldsen, Byggeleder, Aarsleff A/S

Det er næsten dumt ikke at bruge det

Ifølge Thomas Haraldsen giver Vico Schedule Planner en hel anden indsigt i varigheder og planlægning, end Aarsleff tidligere har været vant til. Fordelen ved Schedule Planner er, ifølge Thomas, at hvor varigheder i Gantt bliver stykket sammen fra flere grundlag, har du med Schedule Planner alle data til rådighed i planlægningen.

Aarsleff vil ikke lægge sig fast på et enkelt BIM værktøj, og man vurderer også ved hvert enkelt projekt, om BIM skal inddrages og i så fald, hvilket BIM værktøj, der skal bruges. Man er dog meget begejstret for Vico teknologien.

Jeg vil til enhver tid bruge Vico på kommende projekter, fordi indsigterne, mængderne, produktionsraterne osv. er så meget bedre i Vico end i andre teknologier. Schedule Planner har bestemt en fordel på større byggerier med mange gentagelser

– Thomas Haraldsen, Byggeleder, Aarsleff A/S

Modeller er fremtiden

At Vico Office og Schedule Planner også kan bruges på projekter uden mange gentagelser beviste Aarsleff under deres arbejde på Amagerværket i København.

”Vi brugte Vico Office på vores projekt Amagerværket med rigtig gode resultater. Vico kræver store projekter for at være relevant men ikke nødvendigvis gentagelser i byggeprocessen, da Vico er god til at håndtere store komplekse byggerier”udtaler Hjörtur Sigurdsson.

Lokationsbasseret planlægning var en af de største argumenter for Aarsleff ift. at bruge Vico Office. Ligeledes var det væsentligt, at man kan planlægge baseret på modeller. Netop skiftet fra tegninger på papir til 3D-modeller er noget af det mest banebrydende ved BIM, hvis man spørger Hjörtur Sigurdsson. Med BIM og digitalisering eliminerer man den menneskelige fortolkning af en tegning, og dermed også de fejl og den forsinkede proces det ville medføre i byggeriet, fordi computeren kan kvantificere det hele præcist, reducere menneskelige fejlberegninger og fortolkninger og til dels og med tiden måske også bygge dele af projektet selv.

Fejl i komplekse 3D-modeller kan identificeres i Vico, så modellerne kan blive rettet til. Et godt model-grundlag er altafgørende i BIM-processen

– Hjörtur Sigurdsson, VDC Development Manager, Aarsleff A/S

BIM giver effektivt byggeri og bedre bygninger

”BIM har nået sit mål, når man kan trykke på en knap og så bare starte med at bygge en bygning”, udtaler Hjörtur og specificerer, at han ikke ved om teknologien nogensinde kan imødekomme dette. Desuden tror han ikke på, at mennesker nogensinde bliver unødvendige. Mennesker kan noget robotter ikke kan i forhold til at vurdere en proces og håndtere uforudsete hændelser, men med BIM kan man give assistance til de sværeste dele af processen, omfordele ressourcerne og minimere overraskelserne.

På kort sigt ønsker Hjörtur at BIM kan blive standard, og at alle indenfor byggeri og design begynder at bruge det, så man i højere grad kan samarbejde og udveksle modeller. Han udtrykker, at BIM medfører mere effektivt byggeri og bedre bygninger.