Dansk Boligbyg planlægger med ny teknologi

Bygningskonstruktør hos Dansk Boligbyg Sebastian Busk Andersen er lige nu i gang med et stort byggeprojekt på Christiansbjerg, Aarhus kaldet “Nabolaget”. Til planlægningen af projektet har han brugt programmet Vico Schedule Planner til at planlægge på en ny måde, men han har haft problemer med implementeringen af metoden.

En ny tid for byggebranchen

Byggebranchen er meget traditionel, hvor man gør, som man “plejer”. Men det passer ikke længere ind i et samfund, der er blevet super digitalt. Det er noget, som bygningskonstruktører med interesse for nye teknologier, som Sebastian, er med til at lave om på.

På en byggeplads er der mange ting, der skal gå op, bl.a. hvem der er hvor og hvornår. Det er ikke altid lige nemt at finde ud af, hvis man ikke har en overskuelig plan for det, og det er også det mange oplever. Det er bl.a. også derfor Sebastian bruger Vico Schedule Planner i hans arbejde, i stedet for de traditionelle Gantt-planer, da det giver en mere overskuelig plan.

Med Vico Schedule Planner planlægger man ikke kun hvornår, der skal arbejdes, men også hvor. På denne måde står der ikke lige pludselig en håndværker og en elektriker i samme rum, imens der slet ikke er nogen på en anden etage.

 

Nye metoder udfordrer ’plejer’

Den nye generation i byggebranchen lærer meget mere om digitale værktøjer på skolebænken, end de tidligere gjorde. Da Sebastian lærte Vico Schedule Planner at kende, blev han straks glad for det større overblik over planlægningen. Hans nuværende projekt “Nabolaget” er det første projekt, hvor han bruger Schedule Planner, og på trods af god forberedelse løb han desværre ind i problemer.

De garvede i branchen kan have svært ved de nye digitale værktøjer, hvilket de ikke er glade for at indrømme, og det oplevede Sebastian. Da Sebastian fremlagde sin plan i Vico Schedule Planner for de erfarne underentreprenører/håndværkere, sagde de, at de forstod det hele, men da byggeriet skulle til at gå i gang, fandt Sebastian hurtigt ud af, at de ikke helt forstod det alligevel.

“I starten af projektet følte jeg bare, at det hele kørte. Alle forstod, og jeg tænkte ‘fedt mand’. Så begyndte jeg at stikke lidt til de andre, og fandt ud af, at de overhovedet ikke forstod metoden og skemaet. Men det tog lang tid at komme frem til dette, da de helst ikke ville indrømme, at de ikke forstod disse nye metoder.”

 “Jeg synes, at det ville være en god idé at sende folk i branchen på kurser, hvor man vil kunne få mere viden om de nye digitale værktøjer.

Sebastian Busk Andersen

Fandt sin egen måde

Da jeg fandt ud af at underentreprenørerne ikke forstod programmet, var jeg nødt til at give slip på Vico Schedule Planner, og det gjorde ondt, da det er et godt program. Men jeg var nødt til det, da der ikke var tid til at få det integreret ordentligt og samtidig lære de andre metoden,“ fortæller Sebastian.

Dog gav Sebastian ikke helt slip på Schedule Planner, da han fandt sin egen måde at bruge principperne på. I stedet for et skema med cyclogrammer genereret i Vico Schedule Planner lavede Sebastian sin egen tidsplan inde i Excel med de samme principper. Det krævede ekstra arbejde, men det var nødvendigt for at få en ordentlig kommunikation.

Selv om jeg ikke har kunnet integrere Schedule Planner 100%, så har Schedule Planner stadig haft en stor indflydelse på den byggeproces, vi er i gang med nu, da hele tidsplanen er planlagt i programmet” fortæller Sebastian.

 

Schedule Planner har en fremtid

Selvom den erfarne del af byggebranchen kan have svært ved at forstå og kan være skeptisk overfor digitale programmer, tror Sebastian stadig på, at fx Vico Schedule Planner vil blive brugt mere i fremtiden, bl.a. fordi det giver et større overblik samt mulighed for at integrere 3D-modeller, hvor man lettere kan se, hvor problemerne er.

Jeg synes, at det ville være en god idé at sende folk i branchen på kurser, hvor man vil kunne få mere viden om de nye digitale værktøjer. På den måde kan vi arbejde bedre sammen på tværs af erfaringsniveauer, og forstå hinanden, og projekterne vil blive mere optimerede, da digitale værktøjer er en stor hjælp,“ siger Sebastian.

Sebastian mener også, at det på et tidspunkt bliver normalt at planlægge byggeprocesser i planlægningsprogrammer, som integrerer 3D, dog mener han, at der går mange år, før hele branchen er blevet overbevist. Fremadrettet er det selvfølgelig også vigtigt at beholde ja-hatten på i branchen i forhold til nye digitale programmer, så der ikke er en gruppe, der sidder og bremser og siger, “sådan plejer vi ikke at gøre.”

Skrevet af Clea Brosø, 14 år

Igennem en måned har 14-årige Clea Brosø, der gerne vil være journalist, været i erhvervspraktik hos Exigo i forbindelse med et valgfag i 8. klasse. Hun har fået til opgave at fortælle historien om Dansk Boligbygs brug af programmet Vico Schedule Planner.

Hun fandt en fin og meget relevant vinkel på historien. Implementering af nye teknologier i en traditionel branche, er ikke altid uden udfordringer.