JFP har styr på detaljerne

En tidsplan, man kan bruge til noget!

Projektleder hos JFP, Morten Høj Christensen, har anvendt lokationsbaseret tidsplanlægning gennem en årrække. Da jeg spørger ham om, hvorvidt han vil overveje at bruge Gantt som tidsplan på et af sine projekter, bliver der helt stille i telefonen.

”Det kan jeg simpelthen ikke se, hvorfor jeg skulle gøre.”

For Morten er det positivt at arbejde med cyklogrammer. En af styrkerne er, at man bliver tvunget til at planlægge mere detaljeret.

“Der er mange faktorer, man kan skøjte let henover i en Gantt-tidsplan. Alle kan lave en tidsplan i Gantt. Men cyklogrammer kræver, at man tænker sig om og træffer en række gode beslutninger tidligt i processen.”

Morten bruger lang tid i starten af et projekt på at få den helt rigtige opdeling af lokationer. Han sidder med plantegningerne og gennemgår etage for etage, rum for rum, præcis, hvilke aktiviteter, der skal foregå i de enkelte områder samt hvornår. Han tager beslutninger, som sikrer et godt flow mellem alle aktiviteter samt maksimal udnyttelse af alle områder på byggepladsen. Samtidig sørger han for, at alle fag har en stabil bemanding.

 • Firma: JFP
 • Web: www.jfp.dk
 • Branche: Byggevirksomhed
 • Størrelse: 89
 • Hvorfor Vico Office?
  • Detaljeret planlægning
  • Gode beslutninger
  • Penge på bundlinjen

Alle kan lave en tidsplan i Gantt. Men cyklogrammer kræver, at man tænker sig om og træffer en række gode beslutninger tidligt i processen

– Morten Høj Christensen, Projektleder, JFP

Underentreprenørene er glade

Morten fortæller:

“Ved at sikre, at de enkelte håndværkere får reserveret områder af byggepladsen på de rigtige tidspunkter, kan de holde en god akkord. Og det betyder rigtig meget for dem. Man skal tage stilling til langt flere faktorer end med Gantt, og man får på den måde også en tidsplan, man virkelig kan bruge til noget, og som håndværkerne er glade for.”


Ledelsen bakker op

JFP er en virksomhed i kraftig vækst, der hele tiden arbejder med at optimere deres arbejdsprocesser. Derfor er de også interesserede i nye arbejdsmetoder, hvis der er noget at hente – eksempelvis effektivitet.

Morten og en række kollegaer har været på kursus i metoden, og stemningen blandt dem er meget positiv. I øjeblikket arbejder flere af hans kollegaer med cyklogrammer for første gang.

Morten fortæller:

“Alle er med på, at det tager længere tid at planlægge med cyklogrammer i starten af et projekt. Men når resultatet er en række tidsplaner, vi virkelig kan bruge til noget, og som kan effektivisere byggeprocessen, betyder det ikke noget. Ledelsen hos JFP har også set lyset i metoden og bakker os op.

Det var ikke et spørgsmål, om vi skulle i gang med metoden, men et spørgsmål om, hvor mange der skulle i gang med det samme. Det har utrolig stor betydning, at ledelsen bakker op. Og det har stor betydning, at vi er mange, der er i gang med metoden, så vi kan sparre med hinanden og udveksle erfaringer undervejs.”

Det var ikke et spørgsmål, om vi skulle i gang med metoden, men et spørgsmål om, hvor mange der skulle i gang med det samme

– Morten Høj Christensen, Projektleder, JFP

Penge på bundlinjen

Morten fortsætter:

“Nogle underentreprenører så lidt skævt til metoden i starten, men nu ved de, hvad det går ud på. Vi arbejder jo ofte sammen med de samme samarbejdspartnere, så de fleste kender efterhånden metoden. Og de er rigtig glade for den. De oplever store gevinster.

De har ingen spildtid på byggepladsen, fordi alle ved præcis, hvornår et område/en lokation er dedikeret til de enkelte fag. Hvis elektrikeren fx kommer til en lokation for at ordne lidt småting, men denne lokation er reserveret til VVS’eren, må han pænt spørge om lov og indordne sig. Det er VVS’eren der har ret til at være på den lokation den dag. Det gør det meget lettere at koordinere.

Det er lettere for underentreprenørene at planlægge deres arbejde, når deres opgaver er fortløbende og deres bemanding holdes stabil. De skal ikke mande op og ned. Det er penge på budlinjen for dem.”

Det er lettere for underentreprenørene at planlægge deres arbejde, når deres opgaver er fortløbende og deres bemanding holdes stabil. De skal ikke mande op og ned. Det er penge på budlinjen for dem

– Morten Høj Christensen, Projektleder, JFP

Lokationsbaseret planlægning er fremtiden

Morten er overbevist om, at langt de fleste byggeledere vil anvende metoden i løbet af en årrække.

“At planlægge tidsplaner kræver erfaring, og nogle af de mere erfarne byggeledere, er måske ikke dem, der er de bedste ved tasterne på en PC. Og de nyuddannede, der kommer ud fra skolerne – som kender metoden – har ingen erfaring. Men om nogle år, når de unge begynder at få mere erfaring, så kommer det helt af sig selv, at de arbejder med metoden på pladserne.”